Del: - -

Pauser på farten

Også på farten er det muligt at holde en lille mental pause. Her er otte forslag til pauser du kan holde, mens du er i bevægelse.

 1. Stil cykel eller bil lidt længere væk
  Stil din bil eller cykel lidt længere væk, end du plejer. En lille ekstra gåtur giver både din krop motion og dit hoved en hvilepause. Du vil have et godt overblik over dine opgaver, når du når frem.
 2. Tag en gåtur!
  Lav et afbræk i arbejdsdagen og gå en tur med f.eks. en kollega. Vend tilbage med ny energi, bedre overblik og måske en ny, god løsning på din opgave.
 3. Lav en hurtig øvelse eller et stræk!
  Du kan lave en kort fysisk øvelse for kroppen, f.eks. armsving eller et stræk, når du alligevel står og venter ved printeren. Øvelser giver både energi og aflaster kroppen. Det skal være en rar øvelse, som du kan lide at lave.
 4. En hurtig leg!
  Fysisk aktivitet er godt til adspredelse i arbejdsdagen. Træffer du f.eks. mange beslutninger i løbet af din dag, vil lidt leg give en fin pause. Leg giver nemlig ny energi til hoved og krop. Prøv f.eks. bordfodbold eller et sjippetov.
 5. Brænd stresshormonerne af
  Når du bevæger dig, brænder du bl.a. stresshormonerne af. Du får ny energi, og din hjerne får en pause. Hjernen fungerer også bedre, efter at du har brugt din krop.
 6. Brug motionsrummet i løbet af dagen
  Et motionsrum kan godt bruges til fysisk aktivitet, uden at du behøver at svede. Prøv selv - og sæt evt. en kollega i stævne.
 7. Gå en omvej på arbejdspladsen
  Læg små pauser ind i løbet af arbejdsdagen. På den måde får du et ekstra psykisk og mentalt overskud. Du kan f.eks. gå en omvej, når du skal på etagen nedenunder for at hente noget.
 8. Dans!
  Dans er en god ”afstresser”. Men det skal være rart, ikke pænt! Der er stor blufærdighed forbundet ved at bruge kroppen på et offentligt sted, men du skal ikke være bange for at danse som ved din køkkenradio derhjemme. Opstil f.eks. en cd-afspiller i det rum, I benytter til pauser, i printerrummet eller på en lille gang. På den måde er der mulighed for at bruge sin yndlingsmusik. Et nummer tager højst 3 ½ minut, og  det er sjovt og giver fællesskab. Prøv det, selv om det kan opleves blufærdigt at bruge kroppen offentligt.

 

Giv jeres pausekultur et eftersyn

Værktøj 5: Giv jeres pausekultur et eftersyn
Brug dette værktøj til at øge bevidstheden om, hvordan I anvender pauser og afbræk i løbet af dagen og til at drøfte, hvordan I kan bruge pauserne mere bevidst som værn mod stressreaktioner.

Hent værktøj 5: Pausekultur

Senest revideret den 8. juni 2023