Del: - -

Den europæiske arbejdsmiljøuge: Sundt arbejdsmiljø i den digitale tidsalder

I uge 43 hvert år fejrer vi den europæiske arbejdsmiljøuge. I perioden fra 2023 til 2025 handler det om "Sundt arbejdsmiljø i den digitale tidsalder". Den digitale transformation har skabt utallige muligheder for øget produktivitet, men den har også medført nye udfordringer for arbejdssikkerheden og arbejdstagernes sundhed.

I anledning af den europæiske arbejdsmiljøuge kan du her blive ført videre til information, værktøjer og andet i tråd med temaet "Sundt arbejdsmiljø i den digitale tidsalder"  

Håndtering af udfordringer og muligheder ved digitalisering

Digitale teknologier har forandret vores samfund og dagligdag hurtigere end nogen anden innovation i historien. Digital teknologi giver arbejdstagere og arbejdsgivere på mange arbejdssteder og i alle sektorer nye muligheder, men indebærer også større udfordringer og risici, når det gælder sikkerhed og sundhed:

  • digitalt platformsarbejde
  • automatisering af opgaver
  • tele- og hybridarbejde
  • medarbejderledelse ved hjælp af AI
  • intelligente digitale systemer.

Den digitale teknologis indtog har potentiale til at forbedre arbejdstagernes sikkerhed og sundhed. Digitale løsninger kan automatisere monotone opgaver, mindske fysisk belastning og forbedre ergonomi. Robotteknologi og kunstig intelligens (AI) kan beskytte arbejdstagere i farlige arbejdsmiljøer. Samtidig kan telearbejde give øget fleksibilitet og en bedre balance mellem arbejde og privatliv. Dog kan disse teknologier også skabe øget stress, social isolation og påvirke den psykosociale sundhed negativt.

Læs mere om temaet digitalisering på healthy-workplaces.eu her.

Digitalisering og teknologi

I tråd med den digitale tidsalder er der et væld af digitale ressourcer og værktøjer til rådighed for arbejdsgivere, arbejdstagere og interesserede parter. Disse ressourcer kan hjælpe med at øge bevidstheden om, håndtere og drage fordel af digitaliseringens udfordringer og muligheder for arbejdsmiljøet.

Hos BFA Velfærd og Offentlig administration kan du finde podcasts, artikler, værktøjer og andet materiale om emnet digitalisering og teknologi. De forskellige ressourcer handler om, hvordan digitalisering påvirker arbejdsmiljøet, og give praktiske råd og værktøjer til at håndtere de udfordringer, den bringer med sig.

Du finder temaet om digitalisering og teknologi fra godtarbejdsmiljo.dk her.


Senest revideret den 29. maj 2024