Del: - -

Konflikttrappen - Konflikters udvikling

Konflikttrappen er en god fælles referenceramme, når I ønsker at drøfte stadiet i en konflikt. Læs om de grønne, gule og røde trin i konflikttrappen.

Konflikttrappen

Konflikttrappen er et godt redskab til at vurdere, hvordan en konflikt kan gribes an. Konflikttrappen beskriver, hvordan konflikter optrappes og giver nogle ideer til, hvordan man kan løse konflikter på de enkelte trin.

Du kan hente konflikttrappen i en printvenlig version her. 

Læs mere om konfliktrappen

Grøn konflikt

Det første trin på konflikttrappen er en uoverensstemmelse, som er en positiv konflikt. Vi er uenige om noget, men vi løser situationen hurtigt og konstruktivt, fordi vi bevarer fokus på sagen og ikke drager den andens person ind i billedet.  

Læs mere om den grønne konflikt

Gul konflikt

De næste tre trin på konflikttrappen er personificering, problemet vokser og samtale reduceres. Det er den gule konflikt. Her skifter fokus fra sagen til personen, og fokus bliver i højere og højere grad den andens negative egenskaber. 

Læs mere om den gule konflikt

Rød konflikt

De sidste tre trin på konflikttrappen er fjendebilleder, åben fjendtlighed og polarisering. Det er den røde konflikt. Konflikten bliver til krigsførelse, hvor vi retter anklager og destruktive angreb mod hinanden. Den oprindelige sag er glemt.

Læs mere om den røde konflikt

Konflikter behøver dog ikke at være åbne og synlige for at udvikle sig. Konflikten kan også udvikle sig ved at parterne trækker sig og forsøger at undvige den.

Læs mere om Konfliktskyhedstrappen

Læs også mere om konflikter og mobning på etsundtarbejdsliv.dk


Senest revideret den 18. august 2020