Støj i dagtilbud og SFO

Hent kort introfolder til kollegerne og få 5 tips til god akustik.

Læs mere
Du vil møde 400 fagfæller og derudover få:
 • Et styrket fagligt fællesskab om arbejdsmiljø.
 • 3 stærke faglige oplæg i plenum.
 • 12 workshops med solide eksperter i relevante emner.
 • 7 miniplenums ved erfarne oplægsholdere, forskere med videre. 
 • Adgang til arbejdende udstilling med hjælpemidler,
  for eksempel indenfor forflytning, akustik, indretning,
  lys, luft og bevægelse m.m.

Vi glæder os til at se jer!

Tilmeld jer her
Del: - -

Dæmp støjen gennem ændret indretning og nyt inventar

I kan opnå mærkbare forbedringer i støj og akustik ved at arbejde med rummenes indretning. Både gennem selve inventaret og ved at skabe rum-i-rummene og 'stationer', der spreder børnene.

I SFO'en Potteskåret i Valby har man løst nogle voldsomme støjproblemer gennem en kombination af ombygninger og ændret indretning. Klik på de røde punkter og se, hvordan de forskellige løsninger spiller sammen (klik her for stort): 

Ideer til støjdæmpende indretning:

 • Skab rum-i-rummene. Opdel store rum i mindre hyggekroge og mødesteder med sofagrupper, reoler, mobile vægge, gardiner, grønne planter eller blot ved at fokusere lyset på mindre arealer. Det dæmper ikke i sig selv støjen, men det invitere til en afdæmpet adfærd. Det kaldes også for 'bibliotekseffekten'.
 • Fordel værksteder mv i flere rum. Det dæmper støjen i det enkelte værktøed/aktivitetsrum - og I behøver ikke have alt i gang samtidig. Det kan frigøre til til fx at tage ud af huset.
 • Opdel støjende og stille aktiviteter, så støjen samles i lukkede rum uden at forstyrre mere end højest nødvendigt. Det kan være nødvendigt at forbedre luftlydsisolationen R'w mellem rummene. Læs mere her.
 • Støjdæmpende møbler og inventar: Både opslagstavler og billeder kan købes som støjabsorberende plader og kan monteres på vægge, skabssider osv. Bløde møbler, sækkestole og store puder kan også absorbere støj, mens gardiner og gulvtæpper har meget lille effekt.
 • Støjdæmpende udstyr: Plastkasser kan erstattes af kurve. Bordfodboldspil kan købes med korkbolde og glaslåg. Legeredskaber som fx ribber og gynger kan flyttes væk fra gang- og fællesarealerne til lukkede rum.  
 • Pas på de særligt sensitive: Nogle børn er mere sårbare over for støj og forstyrrelser. Tilbyd dem høreværn og hørebøffer til vcomputeren - eller måske et særligt stillrum, hvor ikke alle kan myldre ind. 

Hygge i hulen. Potte-skåret i Valby har indrettet flere hyggelige rum, som ligner stuen derhjemme. Det er med til at skabe en rolig atmosfære med plads til fordybelse. 

Sammenhæng med pædagogikken

I forhold til at dæmpe støjen er der en glidende overgang mellem indretning/inventar og den pædagogiske praksis og organisering i hverdagen. Læs mere om organisering og pædagogik.


Senest revideret den 29. april 2021