Tag temperaturen på trivslen under forandringen

Del indhold:

Brug dette værktøj til at forstå medarbejdernes oplevelser og synspunkter omkring en forandring på jeres arbejdsplads. Med værktøjet tager I stilling til om forandringen er forståelig, meningsfuld og ønskelig. Og hvordan I kan fremme dette.

Sådan bruger I værktøjet:

  • I skal parvis og fælles drøfte en række spørgsmål. Det kan fx være: “Trives du i denne forandringsproces?”.
  • I dialogen afdækker I styrkerne og muligheder for forbedring, og bliver sammen klogere på forandringen.
  • Til jer, der er i en forandringsproces. Værktøjet kan bruges i alle faser af en forandringsproces - til såvel store som små “temperaturmålinger” undervejs.
  • Når I vil have input til, hvordan I kan styrke trivslen under en forandring.

Det er vigtigt, at en tovholder, har sat sig ind i værktøjet, inden I går i gang. Tovholderen kan for eksempel være en leder, en arbejdsmiljørepræsentant eller en tillidsrepræsentant. Uanset hvem der tager rollen som tovholder, er det afgørende, at der også deltager repræsentanter fra arbejdsmiljøgruppen eller andre nøglepersoner, som kan føre processen videre.

Du skal forvente at bruge 15 minutter på forberedelse.

  • Læs værktøjet grundigt igennem: Sæt dig godt ind i materialet, så du kender formålet, indholdet og de enkelte trin.
  • Print arbejdsark: Overvej at printe arbejdsark og materialer, så deltagerne har noget fysisk at arbejde med og tage med sig. Sørg også for skrivegrej, flipover eller andet, I kunne få brug for.
  • Planlæg grupper, hvis relevant: Hvis der indgår gruppearbejde, så lav en plan for, hvordan grupperne skal dannes, og hvordan arbejdet skal tilrettelægges.

Når I er færdige med at arbejde med værktøjet, skal tovholderen og arbejdsmiljøgruppen sørge for at afsætte tid til at følge op på diskussionen og beslutte, hvem der gør hvad, hvordan og hvornår. I værktøjet finde I inspiration til, hvordan I kan komme videre med arbejdet.

Vil du vide mere?

Vil du arbejde med andre værktøjer til at skabe bedre forandringer, så se publikationen "Skab robuste forandringer".


Senest revideret den 27. juni 2025