Del: - -

Hverdagens kemiske cocktail

Kemiske stoffer møder du mange steder i din hverdag. Både derhjemme og på arbejdet. Tilsammen kan disse kemikalier udgøre en risiko for din sundhed. Dette kaldes for cocktaileffekten. Det er vigtigt at tage stilling til, hvilke produkter du bruger i din hverdag - uanset om du er på arbejde eller hjemme.

Kemi i hverdagen

Hormonforstyrrende, kræftfremkaldende eller allergifremkaldende stoffer kan du støde på mange steder i din hverdag. Når vi bl.a. bruger rengøringsprodukter, håndsæbe og hudplejeprodukter, udsætter vi vores krop for en lang række kemiske stoffer. De kemiske stoffer kan også komme fra dit indeklima, eller fra maden du spiser. Kombinationen af uønsket kemi i produkterne kan være problematisk for vores helbred, og cocktaileffekten kan opstå. Det er det en god ide at minimere mængden af kemi, du bliver udsat for, så du kan begrænse cocktaileffekten.

Hvad kan I gøre på din arbejdsplads?

Kemiske stoffer møder du og dine kollegaer mange steder i hverdagen – både i hjemmet og på arbejdet. Tilsammen kan alle disse kemikalier udgøre en risiko for jeres sundhed. Det bedste råd er at komme i gang – for eksempel ved at følge de tre trin i denne tjekliste til arbejdspladsen.

Hvad kan du ellers gøre?

Du kan bruge appen Kemiluppen til at tjekke produkter for uønsket kemi i kosmetik og pleje samt vask og rengøring. Du kan læse mere om appen Kemiluppen her, eller hente den der, hvor du henter apps. Vær dog opmærksom på, at professionelle rengøringsprodukter ofte ikke kan tjekkes med appen.

Kender du ingredienserne i din hverdagscocktail?

Du bliver udsat for kemikalier i løbet af dagen fra mange forskellige kilder. Har du styr på, hvad din hverdagscocktail indeholder? Forbrugerrådet Tænk Kemi og Godt Arbejdsmiljø (BFA Velfærd og Offentlig administration) står bag en ny kampagne om cocktaileffekten med håbet om at reducere den uønskede kemi, som vi alle bliver udsat for i hverdagen – både i hjemmet og på arbejdspladsen.

Læs mere hos Forbrugerrådet Tænk Kemi på www.taenk.dk/cocktaileffekt. 

Hvad er cocktaileffekten?

Du kan møde hormonforstyrrende, kræftfremkaldende eller allergifremkaldende kemiske stoffer mange steder i din hverdag. Produkterne er sjældent farlige i sig selv. Men effekten af din samlede udsættelse for kemiske stoffer kan udgøre en sundhedsrisiko. Kombinationseffekten – også kaldet cocktaileffekten – er et begreb, der dækker over sundhedseffekten af din samlede udsættelse for uønskede kemikalier. 

Cocktaileffekten er der sjældent taget højde for, når myndighederne vurderer effekten af kemiske stoffer i produkter. Her vurderer de typisk ét stof ad gangen. Derfor er det en god ide selv at minimere mængden af kemi, man bliver udsat for, så man kan begrænse cocktaileffekten.

Læs mere hos Forbrugerrådet Tænk Kemi på www.taenk.dk/cocktaileffekt

Senest revideret den 15. marts 2024

Tilmeld dig nyhedsbrevet