Del: - -

Vold uden for den faste arbejdsplads

Tryghed på arbejdet har stor betydning, når man arbejder med mennesker – ikke mindst borgere, der har særlige behov eller er i en vanskelig situation. Medarbejdere med udgående funktioner som fx gadesygeplejersker, Social- og sundhedshjælpere eller tilsynsførende er ofte væk fra deres vante rammer og kolleger, når de møder borgeren. Kontakten foregår fx på torvet, i borgerens eget hjem eller på en virksomhed.

Forebyg risici ved udearbejde

Arbejdspladsen skal sikre, at medarbejdere trygt kan tage af sted og passe deres arbejde. Det er baggrunden for, at de to tidligere branchearbejdsmiljøråd Bar SoSu og BAR Foka (nu BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø) opfordrer arbejdspladser til at sætte fokus på de situationer, hvor udearbejde indebærer en forhøjet risiko for vold eller trusler.

På baggrund af praktiske erfaringer er der nu skrevet et nyt hæfte, som I på arbejdspladsen kan bruge til at få talt ordentligt igennem, hvordan man forebygger vold og trusler ved udearbejde.

Hæftet præsenterer en enkel model for, hvilke spørgsmål det er godt at sætte på den fælles dagsorden. Det handler kort sagt om:

  • at være godt forberedt på opgaven
  • at håndtere situationen rigtigt
  • at få bearbejdet kritiske episoder.

Til ledere og arbejdsmiljørepræsentanter

Målgruppen for materialet er ledere, arbejdsmiljø- og tillids­repræsentanter, MED-udvalg og arbejdsmiljøorganisationen på arbejdspladser, hvor udearbejde indebærer en risiko for vold eller trusler.

Nøglekort og klistermærker

I hæftet ligger der et par nøglekort med en lommeversion af modellen. Det kan medarbejdere have med sig som en påmindelse om, hvad man skal tænke over før, under og efter en opgave ude. Også de medfølgende klistermærker kan være en reminder om, at I har sat fokus på området. Mærkerne kan fx sættes på en mappe, et telefoncover e.l.

Materialet er gratis

Hæftet, nøglekort og klistermærker kan frit downloades her.

Bag materialet står

BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig Administration. Næsten 40 medarbejdere og ledere på arbejdspladser med udgående opgaver har bidraget til publikationen med egne erfaringer og gode råd.


Senest revideret den 06. august 2020