Forebyg trusler og vold
Forebyggelsen af trusler og vold bør tage udgangspunkt i årsagerne og de faglige udfordringer i arbejdet. Start med en åben diskussion af problemet. Et tillidsfuldt arbejdsmiljø er et godt værn mod vold og trusler.
Dialogspil: 'Tæt på vold'
Kortspillet 'Tæt på vold' har til formål at skabe en god dialog omkring holdninger, erfaringer og ideer til at forebygge vold.
Årsager
Vold er ofte udtryk for afmagt, og opstår typisk, fordi en borgeren, patienten eller eleven føler sig ydmyget, overset, umyndiggjort eller forkert behandlet.
Retningslinjer
Vold er aldrig et individuelt problem, og derfor er forebyggelse af vold også et fælles anliggende for arbejdspladsen. Med retningslinjer er arbejdspladsen bedre rustet, hvis volden opstår.
Flip-flap Vold
Flip-flappen kan bruges til at sætte en dialog i gang om, hvordan I kan styre uden om trusler og vold.
Dialogværktøj om traumatiserende hændelser
BFA har udviklet er dialogværktøj om traumatiserende hændelser. En traumatiserende hændelse kan fx være en studerende, der kommer alvorligt til skade, en ulykke, man er vidne til eller en borger som gør skade på sig selv. I kan bruge dialogværktøjet til at komme i gang med arbejdet med at forebygge og håndtere traumatiserende hændelser.
Vold uden for den faste arbejdsplads
Tryghed på arbejdet har stor betydning, når man arbejder med mennesker – ikke mindst borgere, der har særlige behov eller er i en vanskelig situation. Medarbejdere med udgående funktioner som fx gadesygeplejersker, Social- og sundhedshjælpere eller tilsynsførende er ofte væk fra deres vante rammer og kolleger, når de møder borgeren. Kontakten foregår fx på torvet, i borgerens eget hjem eller på en virksomhed.
Metoder Mod Vold
Har I udfordringer med konflikter, trusler og vold på jeres arbejdsplads? ´Metoder Mod Vold` er et videns- og inspirationsværktøj som skal støtte jer i at håndtere og forebygge voldsomme hændelser i arbejdet med borgere.