Vejledning: Tal om smerter - tag handling sammen
Dette materiale henvender sig til jer, der vil arbejde med at forebygge og håndtere smerter.
Hent vejledningen her
Tag snakken - Bryd vanen

Få styr på det, I ikke taler om med vejledning og et dialogspil.

Hent vejledningen

Smerter er en individuel oplevelse

Ondt i ryg, skuldre, knæ og andre led varierer over tid. Smerter er en individuel oplevelse, som påvirkes af flere faktorer i livet.

Det er faktisk ikke ret tit, at lægerne kan finde en objektiv årsag til smerter i ryggen, i nakken eller andre steder i muskler og led. Den slags smerter er diffuse og opleves meget individuelt.

Glæde og tilfredshed får os til at glemme smerter

Når man er glad for kollegerne og sit arbejde, kan man glemme smerter, mens en periode med problemer hjemme eller på arbejde kan forværre oplevelsen af smerter.

- Ens egen mulighed for at håndtere generne fra en lidelse bliver sat ud af drift i en periode, fordi der stilles flere krav, end man har ressourcer til at klare, fortæller Ole Steen Mortensen.

Det forklarer også, at kun cirka en tredjedel af dem, der oplever betydelige smerter i lænden, søger behandling. De fleste lever og arbejder med smerterne. Det kan også have med holdninger og arbejdspladsens kultur at gøre.

Fysisk aktivitet hjælper på smerter

Motion, arbejde og daglige fysiske aktiviteter forebygger smerter. 

- Forskningen viser, at jo mindre aktiv, man er, jo længere bliver sygdomsforløbet, siger Ole Steen Mortensen.

Men oplevelsen af smerter ved bevægelse virker forskelligt på folk. Nogle glemmer smerterne, når de bevæger sig. Andre lægger mere mærke til dem.

Nogle bliver bange for at bevæge sig, hvis det gør ondt, og så holder de igen. Det er ikke godt. Forsøg har vist, at ved at træne tankerne i positiv retning og acceptere smerterne, kan vi klare langt mere, end vi troede.

Akutte smerter og smerter med flere symptomer

Akutte smerter og smerter, der er ledsaget af andre symptomer som for eksempel følelsesløshed i benene, skal naturligvis ikke bare arbejdes væk – men undersøges af en læge, der kan stille en diagnose og sætte en behandling i gang.

Værd at vide:

  • To ud af tre voksne oplever smerter i ryggen på et eller andet tidspunkt.
  • Cirka hver tredje har haft smerter i muskler og led inden for de sidste 14 dage.

Senest revideret den 7. december 2022