Del: - -

Gode råd til udstyr når du gør rent

Her er en række gode råd til, hvilke arbejdsredskaber du skal sætte på ønskesedlen, hvis du vil passe godt på din krop og undgå muskel- og skeletbesvær.

Brug de bedste hjælpemidler, hvor det er muligt, for eksempel en gulvvaskemaskine til større gulvarealer. Husk at det gode udstyr kun har værdi, hvis du bruger det rigtigt – også når du har travlt. Se blandt andet gode råd til kroppen, når du gør rent.

De gode råd er samlet fra Aalborg Sygehus, Århus Sygehus, Hjælpemiddelcentralen i Odense og Arbejdsmiljø København samt anbefalinger fra BAR Service og er prøvet af i praksis.

Moppegarn af mikrofiber
Skift mellem våde og tørre moppegarn. Spar på vandet – lad mikrofibrene gøre arbejdet. Derved skal der løftes mindre vand rundt.
Rengøringsvogne der kan justeres
Vognens håndtag skal sidde, så du kan gå tæt på vognen og skubbe den uden at være foroverbøjet og med armene tæt på kroppen. Spandene placeres i en højde, der passer til dig, så du ikke skal løfte skuldrene eller bukke dig. Bruger du vand, så lad spanden stå i stativet og fyld op med vandslange.
Justerbart teleskopskaft til vægmopper mv.
Når der skal gøres rent over skulderhøjde, skal der skaft på, så du kan holde overarmene ind til kroppen. Tager du armene over hovedet belaster du skuldrene alt for meget. Interiørmopper kan formes, så de passer til opgaven.
Mikrofiber-klude 
Brug klude af mikrofiber. De skal være tørre, hvis du bare skal støve af. Til sanitet og køkken, bør kludene være fugtet og doseret på forhånd. Kluden foldes og har 8-16 sider at gøre rent med, hvorefter den smides til vask. Dermed undgår du at vride klude op, som er belastende for håndleddet. Du undgår desuden tunge spande med vand.
Rigtig længde på skaftet
Skaftet på din gulvmoppe skal nå til mellem hagen og næsen. Den skal kunne justeres, så den kan blive længere, når du gør rent under for eksempel skabe og senge. Også støvsugerrør skal justeres i længden. Røret bør have en tykkelse på 3-5 cm. Slå slangen omkring kroppen og hold den med den anden hånd.
Langt skaft på fejebladet
Fejeblad og kost skal på skaft, så man ikke skal ned i knæ eller bukke sig for at feje skidtet sammen.
Vaskemaskine, lift eller kran
På et sygehus, et plejehjem eller en hjælpemiddelcentral, hvor senge, kørestole og lignende ofte skal gøres rene, er det en kæmpe fordel at kunne løfte emnet med lift eller kran. Så undgår du at bukke dig ned. Allerbedst er det at få en stor vaskemaskine, der kan vaske det hele på en gang.
Knæpuder
Skal du alligevel gøre svære emner rent i gulvhøjde, for eksempel hjul, kan du ønske dig en skumpude til at støtte knæene på. Det giver en mulighed for at afveksle arbejdsstillingerne.

Senest revideret den 24. april 2020