Del: - -

Undgå ulykker til firmafesten

Det er ikke usædvanligt at folk kommer til skade ved julefrokoster, firmaudflugter og lignende.

Af journalist Lone Bolther Rubin

Et fald på dansegulvet eller en tur på hovedet ned ad trappen. Det er nogle af de klassiske arbejdsulykker, der sker, når man er til fest med kollegaerne.

Holder I fest for beboere og brugerne på plejehjemmet eller institutionen, skal I være opmærksomme på både deres og jeres egen sikkerhed. En beruset borger vil ikke være i stand til at hjælpe så meget til selv, når de skal håndteres under og efter festen. Det vil sige, at risikovurderingen ændres.  

Det kan blive en smertelig og dyr affære, hvis man ikke passer på sig selv og hinanden. Både for arbejdsgiver og arbejdstager. Derfor giver det god mening at sørge for et sikkert arbejdsmiljø, også når det bliver festligt.

Læs også:

Ekstra travlt med skadesager efter jul

Advokatfirmaet, KLA Personskade, modtager mange henvendelser fra folk, der er kommet til skade både privat og på arbejde.

Efter jul er der altid ekstra travlt. Både på grund af glatføreulykker, men også på grund af tilskadekomster under de mange firmajulefrokoster. Men der sker også ulykker ved firmaudflugter og sommerfester.

Fra små til mere alvorlige episoder

Selv banale hændelser kan udløse alvorlige skader. En kvinde gled, fordi gulvet var blevet glat af konfetti. Hun fik kraniebrud. En anden vred om på de høje hæle og endte med at få amputeret foden. En tredje faldt og slog tænderne ud på en scenekant.

Den slags skader kan udløse over en million kroner i erstatning. KLA Personskade hører imidlertid også om mange ulykker, som ikke når videre. Enten fordi de ikke er dækket af en forsikring, eller fordi de ikke er så alvorlige, at de kan udløse erstatning.

- Der er tit et vist element af alkohol indblandet, men det behøver der ikke være og det betyder i øvrigt ikke noget for, om man kan få erstatning eller ej, siger advokat og partner i KLA Personskade, Gitte Møller Iversen.

Typiske episoder, som firmaet hører om er fald på dansegulv og ned ad trapper. Der er også eksempler på ulykker, der sker i forbindelse med tema’er og sjove indslag.

- Vi har for eksempel haft en kvinde, der kom til skade, fordi hun faldt af en rodeotyr. Folk slår sig lidt mere løs, når der er fest og gør måske noget, de egentlig ikke har styr på, forklarer Gitte Møller Iversen.

Mange tror fejlagtigt, at de ikke er erstatningsberettigede, og andre tror, de er det, men er det ikke. Det var for eksempel tilfældet for kvinden på rodeotyren. Det var nemlig en fest, som personaleforeningen havde arrangeret. Læs mere om reglerne her


Senest revideret den 29. november 2023