Del: - -

Stærkere sammen. Brikker til et velfungerende arbejdsfællesskab

Et arbejdsfællesskab er en gruppe mennesker, der er afhængige af hinanden for at lykkes med en fælles kerneopgave. På dette hjemmeside-tema finder du introduktion til arbejdsfællesskaberne og dialogværtkøjer til at arbejde med dem. Hjemmeside-temaet udfolder materialet ’Stærkere sammen – brikker til et velfungerende arbejdsfællesskab’ og giver supplerende dialogværktøjer.

Hvad er arbejdsfællesskaber?

Et arbejdsfællesskab er en gruppe mennesker, der er afhængige af hinanden for at lykkes med en fælles kerneopgave. Det vil ofte være en arbejdsgruppe, et team eller en afdeling, men kan også være et større fællesskab, som omfatter flere teams og måske går på tværs af afdelinger. I et større perspektiv er hele arbejdspladsen også et arbejdsfællesskab, der gerne skulle være forenet om at løse en fælles kerneopgave. Der er altid arbejdsfællesskaber i en organisation, men de kan være mere eller mindre stærke og velfungerende.

Et arbejdsfællesskab er som et puslespil med fire brikker, der skal falde godt i hak: 

  • Det organisatoriske fællesskab – ansvaret for helheden og samhørigheden på tværs i organisationen.
  • Det opgaverettede fællesskab – samarbejdet om at løse dagligdagens konkrete opgave.
  • Det faglige fællesskab – sammenholdet om et fag, en profession, en jobtype eller en arbejdsfunktion.
  • Det kollegiale fællesskab – de personlige, sociale relationer på arbejdspladsen.

Nedenfor kan du klikke dig videre til de fire brikker i et stærkt arbejdsfællesskab, få en introduktion til hver af dem – og dialogværktøjer til at tage fat på dimensioner af fællesskabet.

En kort introduktion på video

Hør Mads Kristoffer Lund, udviklingskonsulent i BFA Velfærd og Offentlig administration, fortælle om vigtigheden af arbejdsfællesskaber. Mads præsenterer fire brikker, der kan styrke forståelsen og dialogen omkring arbejdsfællesskaber. Du finder videoen her: https://www.youtube.com/watch?v=5pgqI3hRxLo 

Hvordan skal du begynde? 

Hvis du og din arbejdsplads er i tvivl om, hvor I skal begynde, finder du her 12 tegn på ubalancer i arbejdsfællesskabet; hvert kendetegn bærer et af de fire fællesskabers farve og kan pege dig i retning af, hvor I kan overveje at tage fat. Desuden finder du her det overordnede dialogværktøj fra materialet ’Stærkere sammen’, der også kan pege jer i retning af, hvor I kan starte.

Tema: Hvordan styrker I arbejdsfællesskabet under Covid-19?

Ud over de fire brikker har vi samlet tre artikler og en podcast-episode, der giver jer inspiration og gode råd til, hvordan I styrker og passer på jeres arbejdsfællesskab under Covid-19. Find råd til lederen og arbejdsfællesskabet, læs om hybride fællesskaber og coronamathed, og få 10 tip til at få arbejdspladsen til at hænge sammen.  Læs mere her.

Fire værktøjer til et godt arbejdsfællesskab 

         
         

Disse sider og materialer er udarbejdet i et samarbejde med BFA Finans med inspiration fra Arbejdsmiljø Københavns model Fire elementer i det stærke arbejdsfællesskab og deres materiale ”Styrk jeres arbejdsfællesskab i praksis”. 

Du finder BFA Finans' materialer om arbejdsfællesskaber her.


Senest revideret den 16. maj 2024