Del: - -

Gode råd til pedeller og gårdmænd

Borde skal flyttes op og ned af trapper, sandkasser fyldes med sand og asfalt fejes. Der er nok at se til for det tekniske servicepersonale på skoler og institutioner, og det kan godt give smerter i bevægeapparatet.

Det er en fordel, at arbejdet ofte er varieret, men det er en ulempe, at mange arbejder alene, og at man udgør en minoritet på arbejdspladsen.

Derfor kan opmærksomheden om det fysiske arbejdsmiljø være meget lille og ergonomiske tiltag være uforholdsmæssigt dyre. Desto mere grund er der til, at den enkelte er opmærksom på risikofaktorer og løsningsmuligheder.

Vi har samlet nogle gode råd til forebyggelse af muskel- og skeletbesvær på arbejdspladsen. Har du andre idéer og erfaringer, hører vi meget gerne fra dig.

Se også artikel om løfteteknik.

Håndtering af borde og andre byrder
Hvis det er muligt, så vær to om at flytte tunge eller uhåndterlige ting. Arbejd i et roligt tempo – og i takt.
Få hjul under emner, der skal flyttes over længere afstande. Store gummihjul kører bedst.

Når der skal investeres i nyt inventar, så vælg borde og stole i et let materiale og en udformning, som er let at håndtere – også på vogne med hjul.

 

Er der niveauforskelle der, hvor der skal flyttes ting til og fra, så er en elevator løsning nummer ét. Et alternativ er en trappelift eller ramper. En sidste udvej er at få en trappegående, eldrevet sækkevogn.

Her kommer foto fra hallen - bandevogne  Har I sammenklappelige borde, bander eller andet, der opbevares på store vogne, så læs ikke for tungt. Undgå at vride i kroppen, og skub vognen på siden, når den skal ændre retning. Det er bedre at skubbe vogne end at trække. Ved skub kan kroppens vægt bruges aktivt.
Arbejd tæt på kroppen, når du fejer
Når du fejer eller skovler, skal du bruge de store muskler og undgå yderstillinger. Arbejd tæt på kroppen og brug benene. Husk at fødderne skal vende samme vej som næsen.
Sandkasser
Få pædagogerne til at aftale med børnene, at de skal skovle sandet tilbage i sandkasserne. Det kan blive en del af legen. Sandkasser kan graves ned eller der kan laves åbninger i siden, så det er lettere at feje spildsand tilbage. Måske kan sandkassen placeres, så lastbiler kan læsse nyt sand direkte i.
Depotrum og opbevaring
Hold orden i lageret, så det er let at komme til alting. Opbevar tunge emner på hjul eller på hylder i en højde mellem midt på låret og albuen. Se også artiklen om depotrum og lager.
Lær at løfte rigtigt
Gå eventuelt sammen med det tekniske servicepersonale andre steder i kommunen eller regionen. I kan sammen udveksle idéer og eventuelt bede om et kursus i arbejdsstillinger.

Senest revideret den 13. januar 2023