Hvor meget plads skal der være til individuelle behov?

Del indhold:

Det kan være vigtigt at rette fokus på fleksibiliteten, hvis nogle medarbejdere oplever, at de har svært ved at få balancen mellem arbejdsliv og familieliv til at fungere. Eller at medarbejdere tidligere har oplevet en forbedret balance i deres måde at indrette arbejdet på, som de nu er bange for at miste. Det kan også være, at I har problemer med at fastholde medarbejdere eller rekruttere nye.

Hvad er der på spil i arbejdsmiljøet

Fleksibilitet kan for eksempel handle om, hvornår man arbejder, og hvor man arbejder. Fleksibilitet giver både en følelse af indflydelse på sit eget arbejde og en mulighed for at balancere arbejde og familieliv bedre. Men det kan også gøre det vanskeligere at sætte grænser mellem arbejde og privatliv. Derfor har oplevelsen af fleksibilitet også en betydning for det psykiske arbejdsmiljø. Der kan være stor forskel på, hvordan forskellige medarbejder opfatter fleksibilitet og har behov for den.

Forskellige behov i afdelingen

Der er forskel på, hvad man som medarbejder vægter højst. Hvis man har mindre børn og langt til arbejde, kan det være fleksibilitet og muligheden for hjemmearbejdsdage, der tæller mest. Andre, herunder nye medarbejdere og mange unge mennesker, har ekstra behov for det faglige og sociale fællesskab på arbejdspladsen.

To hjemmearbejdsdage går ikke ud over fællesskabet

”Forskning viser, at hjemmearbejde cirka halvdelen af tiden ikke nødvendigvis går ud over fællesskabet, hvis man sørger for at have fælles tilstedeværelsedage.”

Lektor Peter Holdt Christensen, CBS, i BFAs podcastserie om det hybride arbejdsliv

Drejebog til dialog om fleksibilitet med forslag til forsøg

Du finder også denne drejebog i materialet "Giv jeres hybride arbejdsplads et servicetjek" på side 9

Før mødet: Vælg en tovholder fra arbejdsmiljøgruppen eller projektgruppen og udsend dagsorden med formål og program.

1. Velkomst og målet med mødet    Afstem forventningerne til mødet.
2. Individuel refleksion 5 minutter
  • Hvad er fleksibilitet for dig, og hvad betyder den for dit arbejdsmiljø?
  • Nævn konkrete eksempler på fleksibilitet, som du er glad for nu, eller som du kunne ønske dig i fremtiden.
  • Hvad udfordrer fleksibiliteten efter din mening?
3. Fælles runde Max to minutter pr. deltager Hver deltager fremlægger sine refleksioner. De øvrige kan stille opklarende spørgsmål, men ingen diskussion.
4. Individuel refleksion 15 minutter

På baggrund af dine egne og dine kollegers refleksioner:

Hvad vil du foreslå, at I kunne forsøge jer med i en kortere periode, fx i seks uger, for at skabe mere fleksibilitet?

5. Fælles runde Max to minutter pr. deltager Hver deltager beskriver kort sit forslag til forsøg. Ingen diskussion af forslagene i denne runde.
6. Beslutning

A: 30 minutter

B: 10 minutter

I kan vælge mellem to måder at konkludere på mødet: 

  1. Deltagerne taler sig frem til et forsøg, som skal sættes i gang. Her er ordet frit. Intet er besluttet, før alle har nikket til det. Skriv forsøget op med, hvem der gør hvad, og hvornår I følger op. Nogle arbejdspladser har god erfaring med at justere på deres forsøg hver 14. dag. 
  2. Arbejdsmiljøgruppen/projektgruppen konkluderer mødet – hvad de har hørt - og orienterer om det videre forløb, hvor gruppen tager forslagene med videre og diskuterer sig frem til det forsøg, som gruppen vurderer, har størst chance for at lykkes.

 


Senest revideret den 02. oktober 2024