Vejledning: Sund hud og vådt arbejde
Hent vejledningen
Du vil møde 400 fagfæller og derudover få:
 • Et styrket fagligt fællesskab om arbejdsmiljø.
 • 3 stærke faglige oplæg i plenum.
 • 12 workshops med solide eksperter i relevante emner.
 • 7 miniplenums ved erfarne oplægsholdere, forskere med videre. 
 • Adgang til arbejdende udstilling med hjælpemidler,
  for eksempel indenfor forflytning, akustik, indretning,
  lys, luft og bevægelse m.m.

Vi glæder os til at se jer!

Tilmeld jer her
Del: - -

Eksem og fugtighedscreme

Fugtighedscremer er et vigtigt redskab i behandlingen af håndeksem. Fugtighedscremer kan dog ikke erstatte brugen af beskyttelseshandsker. Det anbefales at bruge en fugtighedscreme med et så højt fedtindhold som muligt som ens opgaver i dagligdagen tillader det.

Hvorfor bruge fugtighedscremer?

Fugtighedscreme er en vigtig del af den daglige behandling af håndeksem. Den virker forebyggende så man undgår, at ny eksem opstår. Huden bliver blød og smidig og samtidig kan det lindre kløe og revner i huden.

Fedtstoffet i fugtighedscremen hjælper til at opretholde en sund og effektiv hudbarriere. Der er videnskabelig dokumentation for, at brug af fugtighedscreme får beskadiget hud til at hele hurtigere.

Hvad består en fugtighedscreme af?

En fugtighedscreme består af nogle eller alle af følgende elementer:

 • Fedtstoffer er den grundlæggende ingrediens i en fugtighedscreme. Fedtstofferne kan være mineralske olier som paraffin og vaseline. Det kan også være vegetabilske olier som sheasmør, frøolier eller mandel- og sojabønneolie
 • Vandindholdet bestemmer, hvor flydende cremen er. Vandet fordamper hurtigt efter at cremen er påført huden. Desuden findes en række andre opløsningsmidler og hjælpestoffer så som alkohol, der blandt andet tilsættes, fordi de er med til at gøre olie og vand blandbare.
 • Emulgatorer er tilsat cremen for at holde vand og fedtstoffer i en stabil forbindelse.
 • Konserveringsmidler tilsættes for at hindre vækst af bakterier eller svampe. Konserveringsmidlet gør, at cremen kan holde i lang tid. Cremer, der indeholder meget vand, bliver næsten altid tilsat konserveringsmiddel.
 • Blødgørere tilsættes, da de har en evne til at kunne binde vand. Det kan f.eks være glycerin, silikone eller carbamid.
 • Parfume tilsættes udelukkende for at give cremen en behagelig duft og har ingen plejende eller beskyttende egenskaber. Derimod øger parfumen risikoen for at udvikle parfumeallergi.
 • Farvestoffer tilsættes, for at cremen skal se indbydende ud. Farvestoffer har ingen plejende virkning på huden, og generelt øger farvestoffer risikoen for en allergisk reaktion.
 • Lanolin er det naturlige fedtstof i fåreuld og det anvendes bl.a. til salver og cremer.

Bivirkninger ved brug af fugtighedscremer

Anvendelse af fugtighedscremer kan også have uønskede virkninger. Der er en risiko for, at man udvikler kontaktallergi overfor indholdsstoffer i cremerne, fx konserveringsmidler eller parfume.

Hvis man har mistanke om kontaktallergi i forhold til en fugtighedscreme, eller hvis man har haft håndeksem i længere tid, bør man få lavet en allergitest. Hvis man er blevet allergitestet og f.eks. har kontaktallergi overfor et konserveringsmiddel er det vigtigt at sikre sig, at cremen ikke indeholder netop dette konserveringsmiddel.

Det er vigtigt at vælge fugtighedscreme med omtanke, når man har håndeksem eller eksem i almindelighed. Selvom at fugtighedscremer ikke er receptpligtige, er det alligevel en god ide at diskutere valg af creme med sin hudlæge. Vælg eventuelt produkter, der er mærket med Allergy Certified eller Astma Allergi Danmark.

Hvis man bruger latexhandsker, frarådes brug af fed creme eller vaseline lige inden brug af handskerne, da forskning har vist, at det kan forringe handskens beskyttende egenskaber.

I princippet kan man ikke bruge for meget creme på huden, men ved brug af fede cremer, og særligt under varme forhold, kan hudens naturlige porer blive tillukkede. Nogle kender det som varmeknopper.

Beskyttelsescremer

Fugtighedscremer kan aldrig beskytte huden tilstrækkeligt effektivt og erstatte brugen af beskyttelseshandsker. Betegnelsen beskyttelsescremer eller barrierecremer er derfor misvisende. Såfremt der er brug for beskyttelse af hænderne, må der i stedet anvendes handsker.


Senest revideret den 14. december 2023