Tre guider om åbne kontormiljøer

Tre målrettede guider giver bud på, hvordan man kan tackle problemer i eksisterende åbne kontormiljøer.

Hent dem her
Del: - -

Godt arbejdslys

Belysningen er vigtig, fordi 80% af vores sanseindtryk kommer gennem øjet. Forkert arbejdslys fører ofte til, at du sidder anspændt og i forkerte arbejdsstillinger foran skærmen.

Derved opstår de kendte symptomer på forkerte arbejdsstillinger: Hovedpine, muskelspændinger og infiltrationer i nakken og skuldrene.

Dagslys er bedst

Dagslys er det bedste lys. En vis mængde dagslys er normalt nødvendig for, at du føler dig godt tilpas i et rum.

Lyset må ikke blænde

Det er vigtigt, at lyset ikke blænder. Derfor skal skærmen placeres rigtigt i forhold til vinduerne. Dagslyset bør falde ind fra siden og hverken forfra eller bagfra. Hvis du sidder med skærmen mellem dig og vinduet, vil modlyset ”overdøve” skærmens lys, og du skal anstrenge øjnene for at se, hvad der er på skærmen.

Hvis du har vinduet direkte bag dig, når du sidder ved skærmen, vil vinduet spejle sig i skærmen og skabe ubehagelige reflekser.

Dagslyset varierer som bekendt efter vejret, tidspunktet og årstiderne.

Derfor skal det være muligt at skærme dagslyset ved hjælp af persienner, markiser eller rullegardiner.

Samtidig er dagslys ikke nok: Det vil altid være nødvendigt med supplerende elektrisk lys, som skal være afstemt til rummet og det naturlige dagslys.

Tilpas behov og opgaver

Kravene til lysstyrken afhænger af den opgave, der skal løses. Der skal være mere lys, hvis du skal sidde og læse, end hvis du arbejder på skærm. Der er også krav til lysdesign, som blandt andet handler om indirekte lys fra for eksempel oplyste vægge og lofter. 

Lyset bør desuden være tilpasset den enkeltes behov, alder og omgivelser. Synet svækkes med alderen. Det er derfor vigtigt, at der skabes gode kontraster, og blænding og reflekser undgås. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med kraftigere lys, men man skal være forsigtig, da det giver en større risiko for blænding.

Fordelingen af lyset

Den bedste arbejdssituation får du, når der er et diffust indirekte lys i hele lokalet suppleret med en eller flere arbejdslamper omkring selve skærmen. De store kontorlokalers rækker af neonrør er ikke tilstrækkeligt.

Der skal være mest lys på arbejdsfladen: Tastaturet og de papirer, du har omkring dig.

Der skal være mindre lys på selve skærmen: Lyset fra skærmen selv må ikke ”overdøves” af belysningen.

Lyset i resten af lokalet skal være svagere end ved arbejdsfladen og skærmen.

Direkte og indirekte lys

Man får den bedste fordeling af lyset ved at kombinere direkte og indirekte belysning.

Indirekte lys er reflekteret fra f.eks. vægge og lofter. Lysarmaturer, der sender en del af lyset op mod loftet og en del nedad kan være en god kombination. Selve pæren eller røret må normalt ikke kunne ses. Det giver en behagelig belysning uden dybe skygger.

Direkte lys: Ved selve skærmen og arbejdspladsen bør du bruge arbejdslamper. En assymetrisk lampe, som kaster lyset direkte ned på bordpladen sikrer, at papirer og tastatur er tilstrækkeligt belyst - uden at det blænder.

Se lyset i sin helhed
Det er ikke nok, at den enkelte lampe er god og at skærmen står rigtigt i forhold til vinduet. Det er nødvendigt at se alle lyskilder i en sammenhæng og vurdere, om den totale belysning er korrekt og kan indstilles efter forholdene.
Det gøres bedst i forbindelse med en samlet arbejdspladsvurdering.

Læs mere om lys på Indeklimaportalen


Senest revideret den 4. januar 2023