Tre guider om åbne kontormiljøer

Tre målrettede guider giver bud på, hvordan man kan tackle problemer i eksisterende åbne kontormiljøer.

Hent dem her
Del: - -

Musen og tastaturet

Musen og tastaturet er den væsentligste direkte årsag til smerter og nedslidning i bevægeapparatet. Musen er blevet kaldt det moderne samfunds farligste rovdyr, og den normale kontorarbejdsplads rummer adskillige "musefælder", som skal undgås.

Der findes mange forskellige typer af mus og tastaturer på markedet, f.eks. ”knækkede” tastaturer, trackballs, skriveplader og meget andet. Det kan være vidt forskelligt, hvilke typer man føler sig godt tilpas med. Det er en god idé at prøve sig frem med forskellige udformninger - som f.eks. kan gå på omgang på arbejdspladsen, inden man beslutter sig.

Husk, at uanset hvordan musen og tastaturet er udformet, vil for meget og for ensidigt arbejde give skader.

Gør belastningen mindre

Der er især tre faktorer, der påvirker, hvor kraftigt musen belaster dig: 

 1. Hvor længe og hvor intensivt, du bruger musen.
 2. Hvordan musen er udformet.
 3. Hvordan den er placeret under arbejdet.

For at mindske belastningen bør du følge disse råd:

 • Brug tastaturgenveje som variation . Det er mindre belastende at bruge tastaturet frem for musen. Derfor bør du lære dig de almindeligste tastaturgenveje i de programmer, du bruger mest. Du kan dog ikke få tilstrækkelig variation ved helt at erstatte musen med tastaturet
 • Cursorhastigheden skal indstilles, så cursoren kun kræver små bevægelser med musen.
 • En god mus. Du skal have en mus, som kan betjenes med en neutral håndstilling uden at du skal bøje håndleddet bagover eller stritte med fingrene. Knapperne skal kunne betjenes uden at spænde i fingrene.
 • Sørg for at musen fungerer. Langt de fleste steder benyttes der i dag en optisk mus. Hvis du har en mus med styrekuglen skal den glide frit eller hvis musemåtten er slidt kan musen ikke styre cursoren korrekt. Det giver irritation, spændinger og stor belastning af håndled og skulder.
 • Skaf plads på bordet så musen kan placeres rigtigt og betjenes mens du hviler hånden og armen på bordpladen.
 • Musen er ikke alene. Sørg for at have en god og varieret arbejdsstilling.
 • Tastaturet har også betydning: Tasterne skal være lette at trykke ned og selve tastaturet skal være så fladt som muligt. Du skal kunne rykke tastaturet 20-30 cm ind på bordpladen, så du kan hvile arme og hænder.
 • Plads på bordet . På mange borde med skuffe til tastaturet eller separate sektioner til tastatur og skærm er der ikke plads til at hvile arme og hænder.

Se også: Regler og krav til arbejdsmiljø ved skærmarbejdspladsen


Senest revideret den 18. august 2023