Del: - -

Det betaler sig at bruge sikkerhedsudstyr

Interview: Brug af sikkerhedsprodukter på Hospitalsenheden Horsens halverede antal stikskader, og det kunne betale sig.

En målrettet indsats og brug af sikkerhedskanyler, -PVK, -katetre og lignende har på få år halveret antallet af stikskader på Hospitalsenheden Horsens (HeH). Samtidig er aktivitetsniveauet steget markant, så den reelle effekt er formentlig noget større.

Det giver ikke alene færre skader og bekymringer om smitterisikoen. Det er også en fordel i regnskabet, for en stikskade koster cirka 6-7.500 kroner til behandling, blodprøver og tabt arbejdstid. 

For eksempel sparer HeH mindst 15.000 kroner om året på at købe sikre insulinsprøjter, selvom sprøjterne koster tre gange så meget, som de konventionelle sprøjter. På lige netop det område, er antallet af stikskader faldet fra 8-10 om året til 1-2.

Læs også:

Næsten alle rapporterer stikskader i Horsens

Eksempler på sikkerhedsprodukter 

Der hvor der var flest stikskader, valgte hospitalet at indføre sikkerhedsprodukter. Det er arbejdsmiljørepræsentant og bioanalytiker Tina Stenshøj meget glad for.

- Vi tager mange blodprøver i private hjem, hvor arbejdsforholdene er svære. Vi sidder ikke ergonomisk rigtigt, og der er måske dårlig plads og lysforhold. Når dem, vi kommer ud til, oven i købet er dårlige, så kan det være sin sag at jonglere med en nål. Så er det rart, at nålen i sig selv er blevet mere sikker, siger hun.

Oplæring og opfølgning af nye medarbejdere

Sikkerhedsnåle gør det ikke alene. De skal også håndteres rigtigt. For eksempel er det vigtigt at afsikre nålen, så snart man er færdig. Desuden har sygehuset sørget for, at der altid er kanylebokse der, hvor de skal bruges.

Udadreagerende patienter og andre forstyrrelser kan komme i vejen, og så kan skaden ske alligevel. Især hvis man ikke er vant til netop den type nål eller glemmer at sørge for at have alle remedierne parat på forhånd.

- Vi fandt ud af, at det især var nye medarbejdere, der stak sig. Ikke nødvendigvis nyuddannede - bare folk, der ikke var vant til vores produkter. Derfor laver vi nu en målrettet oplæring og opfølgning af nye medarbejdere, siger Tina Stenshøj.

Fælles indkøb er en udfordring

Der findes grundlæggende to slags sikkerhedssystemer til kanyler og skæreredskaber: aktive og passive. De aktive kræver en aktiv og korrekt handling fra medarbejderens side. De passive afsikrer automatisk nålen eller redskabet.

HeH ville helst bruge flere passive produkter, men de er underlagt den fælles indkøbsaftale i regionen.

- Vi har for eksempel nogle kanyler, hvor man skal vippe sikkerheden på plads med tommeltotten. Det er lidt ærgerligt, når vi ved, der findes nogen, hvor man bare skal trykke på en knap, siger Tina Stenshøj.

Arbejdsmiljøkonsulent Henning Nellebjerg Rasmussen arbejder derfor konstant på at påvirke indkøberne.

- Men det er svært, når vi er et lille sygehus, og når det ikke er den kasse, der køber ind, som har den økonomiske fordel af færre skader. Men jo flere sikkerhedsprodukter, der bliver købt, jo hurtigere kommer de også ned i pris, siger han og håber, at flere af de større sygehuse vil være med til at påvirke indkøbet.

Henning Nellebjerg Rasmussen hævder, at sikkerhedsprodukter har en langt større virkning end at påvirke adfærden.

- Sikker adfærd skal øves igen og igen, og det koster også at holde fokus på det. Og så bliver det aldrig så sikkert, som sikre produkter, siger han.

Hele tiden i front med nye tiltag

Både han og Tina Stenshøj er med i et HeH-udvalg, der kun fokuserer på stik- og skæreskader. I begyndelsen af hospitalets indsats på området holdt de møder fire gange om året. Nu er det cirka to gange. De holder stadig øje med nye sikkerhedsprodukter på markedet og behov for nye tiltag.

Det næste, der kommer på HeH er en ny app til registrering af uheld og et e-læringsprogram, der er tilpasset de produkter, Region Midtjylland bruger.

- Det vil være fint at kunne bruge i forbindelse med en aktuel stikskade og til at holde fokus og genopfriske en sikker rutine, siger Tina Stenshøj.

Læs også:

E-learning om sikre stik breder sig

Ny app skal give mere målrettet forebyggelse

FAKTA:

  • I 2008 havde HeH 47 stikskader. Fem år senere 27. Det er et fald på 40 pct., men samtidig er der sket en kraftig stigning i aktivitetsniveauet på hospitalet.

Senest revideret den 24. april 2020