Hvad betyder decibel?
- Vi måler lyd i decibel, dB, eller mere korrekt dB(A). Det menneskelige øre har ikke samme følsomhed over for dybe toner som over for høje. Det korrigerer man for ved måling af lyd ved hjælp af et såkaldt A-filter. Derfor kaldes måleenheden for dB(A). Der findes også andre filtre, for eksempel C-filteret, som bruges ved måling af meget kraftig lyd (støjspidser).
- Øret kan opfatte en utrolig variation af lyd - fra en knappenål der rammer gulvet til et jetfly. For at favne dette anvendes en logaritmisk/relativ dB-skala, der er bygget sådan op, at lydtrykket (eller energien i lyden) teknisk set bliver fordoblet ved en øgning på 3 dB(A).
- Men det er ikke sådan, mennesker hører det. Der skal 8-10 dB(A) op og ned på decibelskalaen til, før det menneskelige øre opfatter det som en fordobling eller halvering af lyden.
- Lydtrykket har betydning for, hvad øret kan holde til. Det betyder derfor især noget, når man bliver udsat for lydstyrker på over 85 dB(A), som kan give alvorlige og varige høreskader.
Kilde: Chefrådgiver ved Niras, Kenneth Grenaa Lillelund.
Mål støjen, hvis I oplever gener
Det kræver professionelt udstyr at måle støjen præcist. Men I kan downloade gratis apps på jeres mobiltelefon til måling af lydniveau i dB. Apps på en mobiltelefon giver ikke en præcis lydmåling, men de kan give jer et fingerpeg om, hvad der støjer, og hvor det støjer mest.
Hvis I udsættes for vedvarende støj over 80 dB, skal arbejdsgiveren stille høreværn til rådighed, men mindre støj kan også være generende.
Læs mere om fakta om støj på arbejdspladsen her
Decibelskalaen - eksempler på støjniveauer i hverdagen
Hent plakaten med dB-skalaen til print i A4 her og hæng den op på din arbejdsplads. Du kan også hente plakaten i A3 format til print ved at klikke her.