Tre guider om åbne kontormiljøer

Tre målrettede guider giver bud på, hvordan man kan tackle problemer i eksisterende åbne kontormiljøer.

Hent dem her
Del: - -

Bordet og stolen

Din krop er ikke bygget til at sidde på en stol ved et bord. Alligevel er det sådan, de fleste kontormedarbejdere er tvunget til at tilbringe det meste af arbejdsdagen. Derfor er det vigtigt, at både stolen og bordet er udformet, så belastningen af ryg og bevægeapparat bliver mindst mulig.

Arbejdsbordet

Et godt og tidssvarende arbejdsbord skal være min. 110 cm dybt og 150-200 cm. bredt. Der skal være plads til:

  • At synsafstanden til skærmen er mellem 50 og 70 cm.
  • At tastaturet kan skubbes 20-30 cm. ind på bordet, så arme og hænder kan hvile på bordpladen.
  • At konceptholder, musemåtte og arbejdspapirer ikke er i vejen for hinanden.

Store skærme kræver større borde

Hvis der er tale om meget store skærme, skal bordet være både dybere og bredere.

Det betyder samtidig, at selve lokalet skal være stort nok. Som tommelfingerregel skal man regne med ca. 10 kvadratmeter pr. skærmarbejdsplads.

Mulighed for at stå op

Bordet bør kunne hæves og sænkes, så man kan vælge at stå op og arbejde.

Hvis flere mennesker arbejder ved samme bord, er det ifølge bekendtgørelsen om indretning af faste arbejdssteder et krav, at bordet i fornødent omfang skal kunne hæves og sænkes. Det skal ske med el, gaspatron el. lign. Stilleskruer og håndsving er ikke tilstrækkeligt.

Undgå borde med skuffe til tastaturet eller separate sektioner til tastatur og skærm. Der er ikke plads til at hvile arme og hænder. 

En god stol

En god og tidssvarende stol skal opfylde følgende krav:

  • Stolen skal kunne indstilles i højden.
  • Sædet og ryglænet bør kunne indstilles uafhængigt af hinanden, og det bør kunne ske let fra siddende stilling.
  • Sædepolstringen skal være afrundet fortil og være lavet af et materiale, der tillader huden at ånde og forhindrer at man glider fremad. Chefkontorets læderbetrukne kontorstol er måske flot - men den er ikke egnet til at arbejde længe i.

Alternative stole

Der findes alternative stole, som bygger på andre opfattelser af, hvad en god siddestilling er. Hvis du har rygproblemer eller har svært ved at finde dig tilpas i en traditionel kontorstol, bør du overveje en anden stoletype, eventuelt som supplement til din traditionelle kontorstol. Vær opmærksom på, at bordhøjden måske skal være en anden, når du sidder på en anden type stol.

Stokke-stolen bruger elementer fra en gammeldags gyngestol. Det sikrer en varieret og afvekslende arbejdsstilling, hvor en del af vægten hviler på knæene.

Rytterstillingen er en mellemting mellem at sidde og at stå. Benene er næsten strakte og det gør automatisk ryggen mere rank. Flere producenter fremstiller ”rytter-stole”, som kan hæves 20-30 cm. mere end normalt. Rytterstillingen er specielt velegnet ved hæve/sænke borde, fordi den tillader mange forskellige arbejdshøjder.

Se også:
Regler og krav til arbejdsmiljø ved skærmarbejdspladsen


Senest revideret den 6. oktober 2022