Del: - -

Ude af huset

En ting er at arbejde med forebyggelse af ulykker på arbejdspladsen. Det er straks sværere, når man er i uvante rammer eller ude i naturen, hvor årstider og vejret kan spille ind.

Vi har samlet en række gode råd og cases ved disse særlige lejligheder:

Festen

Undgå ulykker til firmafesten
Hvilke regler gælder for julefrokoster og firmafester? Og hvad med fester for borgerne? Hvad skal man passe på, før alkoholen begynder at virke? Læs mere.

Gode råd om sikker fest
Hold fest, men planlæg den på en måde, så I alle kan komme sikkert igennem den. Det gælder uanset, om det er personalefest eller fest for brugere, elever eller pårørende. Læs mere.

Regler og ansvar til fest
Arbejdsgiveren har næsten altid ansvaret for sikkerheden, når der holdes fest på arbejdsgiverens regning, men ellers… Læs mere om reglerne her.

På cyklen

Ungå ulykker på cyklen
Mange cykler som en del af deres arbejde, og el-cykler er blevet mere udbredte. Vi kommer med gode råd til, hvordan I kan minimere antallet af uheld på cyklerne.

Case: elcykel
Hjemmeplejen i Ballerup Kommune har stor succes med at afholde introduktionskurser i brugen af elcykler. Samtidig er der et krav til, at alle medarbejderne skal anvende cykelhjelm, når de bruger kommunernes elcykler. Læs mere om casen her.

10 råd
10 gode råd hvis du kører på elcykel. Læs alle rådene her.

Cykelhjelm som værnemiddel
Hvis alle kørte med cykelhjelm, så ville halvdelen af alle skader være undgået, og hvert år ville 5-10 dræbte cyklister stadig være i live. Heldigvis viser statistikken at flere og flere danskere bruger cykelhjelm. Læs mere om cykelhjelm som værnemiddel. 

Cyklen udstyr
For mange er cyklen et vigtigt arbejdsredskab. Derfor er det vigtigt, at cyklen og det øvrige udstyr er i orden og vedligeholdt. Hvis I cykler på jeres egen cykel, så er det jeres eget ansvar, at cyklen er lovlig og vedligeholdt. Læs mere om cyklens udstyr.

Om vinteren

Undgå glatføreulykker
Der er bare større risiko for at falde om vinteren, men hvis man arbejder systematisk med glatførebekæmpelse, kan mange ulykker undgås.

Gode råd om glatføre
Antallet af arbejdsulykker stiger altid, når det bliver glat. I vintre med meget sne og kulde bliver der anmeldt cirka 3.000 arbejdsulykker på grund af glat føre til Arbejdstilsynet.

Sikker snerydning
Gode råd om at undgå ulykker og passe på kroppen, når I rydder sne og bekæmper glatføre. Læs mere om sikker snerydning

Kør bil når du kører bil
Efter en stigning i antallet af ulykker og skader på Vejle Kommunes biler, har kommunen igangsat en større indsats, som skal minimere ansvarsskader og arbejdsulykker.

Hvem skal rydde sne?
Det er arbejdsgivers ansvar, at arbejdet kan udføres sikkerhedsmæssigt forsvarligt – også når arbejdet foregår på andre menneskers matrikler. Også når vejret driller, og det bliver glat. Læs mere.

Case: Personalet i Vejle står fast
Færre medarbejdere kommer til skade, når der er fokus på glatføre. Læs mere om casen her-

På udflugt

Undgå ulykker på udflugt
Der kan ske mange forskellige typer ulykker, når man er på udflugt med børn eller beboere. Derfor ligger temaet om udflugter ikke under faldulykker, men under ulykker generelt.

Gode råd om at undgå ulykker på udflugten
Arbejdsgiveren har nøjagtig det samme ansvar for arbejdsmiljøet, når medarbejderne er på udflugt, som når de er hjemme. Ansvaret gælder også frivillige, der udfører socialt arbejde. Men hvordan forebygger man ulykker, når man ikke lige kender det sted, turen går hen?

Styr på toiletforholdene før afgangene
Når aktivitetsmedarbejder Lisbet Groot planlægger en udflugt med de ældre omkring Bakkegården i Randers Nord, så "tjekker" hun bl.a. toiletforholdene på forhånd.

I orden at sige fra
Medarbejderens tryghed er afgørende for udflugternes succes på Else Hus og Himmelev Behandlingstilbud - her er det i orden at sige fra.

Tager bevidstheden med på tur
Kropsbevidsthed og evnen at tage den tid, det tager. Det er Jan Bondes opskrift på godt fysisk arbejdsmiljø, også når man er på tur.

Pas godt på de frivillige


Senest revideret den 18. august 2020