Det er billigere at viske ud end at flytte mure

Få inspiration til, hvordan den gode byggeproces kan sikres, når sygehuset skal bygges.

Del: - -

Menneskeligt miljø på hjerteafdelingen

Hjerteafdelingen på Herlev Hospital er bevidst indrettet til at signalere ro og menneskelighed i en til tider voldsom og hektisk hverdag.

På hjerteafdelinger står der ofte hjertestopvogne og andet voldsomt udstyr på gangene. Det er nødvendige hjælpemidler, men de er også med til at forstærke den dramatiske stemning. 
Det er baggrunden for, at personalet på hjerteafdelingen på Herlev Hospital ønskede at skabe et mere menneskevenligt miljø i det nye byggeri, som stod færdigt i 2012. 

Udstyr gemt ad vejen

”Udstyret er forsvundet fra gangene og holder nu til i to nedlagte skyllerum, som er blevet indrettet til det. Og på stuerne er ilt og sug placeret på en træbeklædning, som gør rummene mere hjemlige,” fortæller ledende oversygeplejerske Birthe Møgelhøj.

Ingen senge på gangene

Hvor der tidligere stod mellem 2 og 10 senge på gangene på grund af overbelægning, er afdelingens enestuer nu indrettet så fleksibelt, at der kan ligge to på dem, uden at patienterne oplever at de er presset sammen. Det betyde, at der i dag ingen senge er på gangene, trods en permanent belægning på 120-140 procent.

Rolige farver

Afdelingen er samtidig blevet malet i rolige farver, og alt i alt giver det en mere menneskelig grundstemning, som er tiltrængt for både patienter, pårørende og medarbejdere. Det markerer en modvægt i en hverdag hvor der lige pludselig skal ske noget meget hurtigt, hvor folk løber frem og tilbage og hvor klokkerne ringer. På gangene er der valgt naturfarver i grønne nuancer. 

Roen er ikke kun visuel. Også mange lyde er forsvundet. Telefoner vibrerer fx i lommerne i stedet for alarmer, og man har opbygget et system, så opkaldene går direkte til den ansvarlige.

Køkken og hyggekroge

Der er også etableret hyggekroge, og køkkenet er flyttet ned på afdelingen, så personalet kan få lys og arbejde i tilslutning til cafeen, hvor folk spiser.
”Det er et område, som patienterne er meget glade for, og det er afdelingens eneste fjernsynsfrie sted,” fortæller Birthe Møgelhøj.


Senest revideret den 11. maj 2020