Del: - -

Sådan bruger du mundbind eller visir rigtigt

Få svar på de mest almindelige spørgsmål om hygiejne og brugen af værnemidler til ansigtet.

Brugen af mundbind

Hvordan tager man et mundbind korrekt af og på?

Brug øreelastikkerne og undgå at røre ved selve mundbindet. Sprit dine hænder, før du tager mundbindet på, og igen, når du tager det af.

Hvor længe kan man bruge et mundbind?

Et mundbind kan bruges i op til fire timer (Sundhedsstyrelsens anbefalinger). Men mundbindet skal skiftes oftere, fx hvis det bliver synligt snavset eller fugtigt. Hvis du for eksempel sveder meget under dit mundbind, bør du skifte det oftere. Undgå at røre ved mundbindet, når du har det på. Du bør også skifte et stofmundbind efter fire timer, fordi man her må gå ud fra, at det enten er blevet fugtigt eller snavset.

Kan man tage et mundbind af og på?

Du kan tage mundbindet kortvarigt til side, hvis du fx skal tage en slurk vand. Du kan også genanvende mundbindet, hvis du har mange pauser i løbet af en dag eller får det for varmt og skal have lidt luft. Undgå at sætte mundbindet i panden, ned på hagen eller bære det i hånden. Tag det hellere helt af, og opbevar det i en pose imens.

Hvordan skiller jeg mig af med mundbindet?

Smid engangsmundbindet i en skraldespand, der gerne har låg på. Du kan godt smide mundbindet ud i en almindelig husholdningsskraldespand. Eller kom det i en pose, så du kan smide det ud næste gang, du kommer forbi en skraldespand. Hvis du bruger stofmundbind, så kom det i en pose og vask det efter brug.

Hvordan genanvender jeg et stofmundbind?

Et stofmundbind skal vaskes på minimum 60 grader imellem de gange, du bruger det. Før du bruger det igen, skal mundbindet være tørt. Du kan også skolde det i kogende vand i mindst 3 minutter.

Brugen af visir

Hvordan tager man et visir korrekt af og på?

Vask eller sprit hænderne af før og efter, du tager det på eller af. Rør ikke visiret under brug, og stram elastikken i nakken, så det passer til dig.

Hvor længe kan man bruge et visir?
I udgangspunktet kan du bruge et visir hele dagen. Med mindre det er synligt beskidt, beskadiget eller fugtigt. Undgå at røre ved visiret, når du har det på.

Hvor ofte skal et visir rengøres?

Der findes forskellige typer af visirer. Nogle kan vaskes og dermed genbruges. Andre er kun til engangsbrug. Et visir skal vaskes eller skiftes, når det er synligt beskidt eller vådt.

Hvordan vasker man et visir?

I udgangspunktet bør et visir kun bruges én gang. Hvis I bruger visirer flere gange, skal arbejdsgiveren udarbejde retningslinjer og give medarbejderne instruktion i, hvordan det skal gøres.

Du kan rengøre et visir på følgende måde: Brug engangshandsker, når du skal rengøre visiret. Visiret rengøres med vand og sæbe. Hvis ikke dette er en mulighed, sprittes visiret af med overfladesprit på et papirshåndklæde. Handskerne tages af og sprit derefter hænderne.  Læg visiret i en plastikpose, så det er klar til brug næste gang. 

Et fælles ansvar

Det er arbejdsgiverens ansvar at sikre, at der er de nødvendige mundbind, visirer, handsker, håndsprit og andre værnemidler til rådighed, så de ansatte kan overholde de retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen udstikker, og som evt. er uddybet i jeres lokale aftaler. Det er også arbejdsgiverens ansvar at sikre, at de ansatte har fået den tilstrækkelige instruktion, så de kan bruge værnemidlerne korrekt


Senest revideret den 22. december 2020